Farkında mısın?👉[#25]

Problemin farkında mısın?.....

18.08.23 Cuma sabahından hayırlı sabahlar. İstanbul’a daha dönmedim ve buralar yanıyor. :) Bu hafta ben de farkındalık oluşturan bir konuya değineceğim. Dün prensipler topluluğunda katıldığım yayında bu konuyu ile bağlantılı bir konuyu derinlemesine işlenince hem bende kalıcı olması açısından hem de sizin de işinize yarayacak önemli bir konu.

İşte bu haftanın konuları:

  • Farkında mısın?

  • Google’ın reklam kütüphanesi “Reklam Şeffaflık Merkezi” aktif.

(Eğer bu yazıya bir link üzerinden ulaştıysanız aşağıdaki butona tıklayarak bunun gibi değer katan bilgilere her hafta cuma günü mail kutunda görebilirsin. Kendini geliştirmek için bu küçük adımı atmalısın bence. 😉)

E-ticaret arenası, hızla değişen bir savaş alanına dönüşüyor. Ancak çok gizli, hiçbir yerde bulamayacağınız normalde $9999 değerinde olan ama size özel ücretsiz sır vereceğim; müşteri yolculuğunda genellikle göz ardı edilen birkaç altın fırsat var. Bunlar, Farkındalığın 5 Aşaması:

  1. Habersiz Düzey: Bu kişiler, yaşadıkları problemlerin henüz farkında değil. Kilolarının sağlık için bir risk oluşturduğunu veya gülüşlerinin beyazlamaya ihtiyaç duyduğunu bilmiyorlar.

  2. Sorunun Farkında Düzey: Evet, bir problem var. Ama bu kitle, problemlerini nasıl çözeceğini henüz bilmiyor.

  3. Çözümün Farkında Düzey: Onlar için bir çözüm olduğunu biliyorlar, ancak hangi ürün veya hizmetin işe yarayacağından emin değiller.

  4. Ürünün Farkında Düzey: Çözümlerden haberdarlar, belki de sizin sunduğunuz gibi. Ancak hala ikna olmuş değiller.

  5. En Farkında Düzey: Artık satın alma eşiğindeler. Sadece bir itmeyle satın alacaklar.

Genelde her zaman ne denir, belli bir probleme sahip kişilere çözüm sun ve gelsin satışlar. Ama rakiplerimizde de çözümler var. Onlarda bir şeyler sunuyor ve onlarca, binlerce markayla rekabete giriyor. Ama özellikle Mustafa Talat hocanın prensipler topluluğundaki yayınlarında bu 5 aşamaya değinmesi ve herkesin sadece birkaç başlık altına odaklandığını dile getirmesi ben de farkındalık oluşturdu.

Neredeyse tüm markalar son 2-3 düzeye odaklanıyor ve ilk 2 düzey rekabetin neredeyse hiç olmadığı boş bir pazar alanı bırakıyor.

Bu boş pazar alanını görmek önemli ve doğru bir kurguyla tüm süreci yönetirsek kimsenin farkında olmadığı bir kitleye ulaşmış olabiliriz.

Ama insanların bu problemin farkına varmasını sağlayacak doğru içeriklerle karşına çıkılması gerekiyor. Bu sayede tüm aşamaları hızlıca adım adım ilerleyerek bir müşterinin satın alma yolculuğuna tamamlamış oluruz. Ufak bir tüyo eğer bir müşteri bir markadan memnunsa kendisinden daha iyi olduğunu iddia eden farklı bir markaya geçmez, konfor alanından çıkmaz yani eğer farklılaşmamışsa. :)

Bu hafta normal yazılarımın biraz dışına çıktım ama aslında bu bülteni başlatırken de her zaman aynı, tek düze ilerlemek yerine bir gün bir konuya değinirken bir günse ben de farkındalık oluşturmuş bir konuyu kalıcı hale getirmek için direk size aktarmak amaçlarımdan biriydi.

Bundan sonra bu tarz kısa ama önemi çok büyük konulara daha çok değinmeye çalışacağım. Umarım faydasını göreceksiniz.

Bu haftalık benden bu kadar.

✒Haftanın Tweet Serisi:

Bir işletmeniz var ve reklamlarla cironu nasıl arttıracağını bilmiyorsan aşağıdaki butondan benimle ücretsiz 30 dakikalık strateji randevusu talebi oluşturabilirsiniz..

Bülten hakkında soru, görüş, öneri, eleştiri ve yorumlarını sosyal medya hesaplarımdan veya bu maili yanıtlayarak bana ulaştırabilir ve bu bültene katkı sağlayabilirsin.

Haftaya görüşmek üzere, kendine iyi bak. :)

Fatih ADAK